donderdag 4 maart 2010

Vivaldi: Tien dingen die je moet weten over de Italiaanse componist



Vandaag is het 332 jaar geleden dat de baanbrekende barokke componist Antonio Vivaldi voor de eerste keer het licht zag.

Een ideale gelegenheid om 10 weetjes te posten over de muzikale pionier.


1. Geboren als zoon van een professioneel violist in Venetië in 1678, was hij de oudste van negen kinderen.

2. Hij had zijn hele leven lang astma.

3. Antonio voltooide een 3-jarige opleiding voor priester te zijn en was gewijd op de leeftijd van 25 in 1703. Tijdens deze jaren leerde zijn vader hem ook om viool te spelen. Zijn eerste optreden was in 1696.

4. Na zijn wijding ging hij echter niet verder als priester. Hij beweerde dat dit vanwege zijn astma was maar er waren geruchten dat hij gedwongen was om priester te worden.

5. De componist kreeg de bijnaam "Il Prete Rosso" wat "Rode Priester" betekent, vanwege zijn rode haar.

6. Tijdens zijn leven schreef de vruchtbare Vivaldi zo'n 500 concerten, samen met een schat aan opera en religieuze thema stukken.

7. Gecomponeerd in 1723 zijn de 4 Jaargetijden (Le quattro stagioni) ongetwijfeld zijn meest bekende werk. Een set van vier vioolconcerten, één voor elk seizoen.

8. Hoewel hij iets van een muzikaal genie was kon hij ook soms overmoedig zijn. Zo beweerde hij een keer dat hij een concert in al haar onderdelen sneller kon componeren dan deze gekopieerd konden worden.

9. Het meeste van de muziek van Vivaldi is verloren gegaan. Het merendeel van wat we vandaag over zijn werk kennen was ontdekt in de jaren 1920, weg verpakt in een kofferbak.

10. Net als Mozart, stierf Vivaldi in armoede in 1741, en werd begraven in een ongemarkeerd graf.



bron:  mirror.co.uk news

2 opmerkingen: