donderdag 4 februari 2010

The Day The Music Died...

 
Buddy Holly
7 September 1936 - 3 Februari 1959
 

Gisteren was het 51 jaar geleden dat Buddy Holly, Ritchie "La Bamba" Valens en Big "Chantilly Lace" Bopper omkwamen in een vliegtuigcrash in een veld bij Clear Lake, Iowa. Bij Meer Lezen vind je het volledige verhaal van die tragische dag.

De muzikanten waren in het midden van hun Winter Dance Party Tour die recht door het ijskoude middenwesten van de states trok. De condities aan boord van hun tour bus waren zo slecht dat de artiesten opteerden voor een snelle vlucht met het vliegtuig naar hun volgende optreden. De rest van het verhaal is pure rock & roll tragedie: Waylon Jennings, de bassist van Holly stond zijn zitje af aan Big Bopper, een beslissing die hem zijn hele leven zou achtervolgen. Ritchie Valens won zijn ticket via een tos met een muntstuk van Tommy Alsup, ook een lid van Holly's band. De onervaren piloot Roger Peterson was niet de juiste man voor de vlucht door het ijzige weer, met de crash als gevolg.
Monument op de plaats van de crash

Buddy Holly was oorspronkelijk een country artiest maar toen hij op 2 Januari 1955 Elvis Presley had zien optreden zei hij de county gedag en begon hij rock 'n roll te spelen. In januari 1956 kreeg hij van Decca een platencontract aangeboden, dit was echter geen succes en na een jaar werd zijn contract niet verlengd. In februari 1957 nam hij in een studio in New Mexico een tweede versie op van zijn nummer That'll Be The Day dat hij al eerder opnam voor Decca. Dit was het begin van zijn succes. Hij zocht zich een band bij elkaar en noemde deze The Crickets. That'll Be The Day werd met een derde plaats in de VS en een nummer 1 in Groot-Brittannië een succes. Verder haalde hij met Oh Boy en Peggy Sue. De jaren 1957 en '58 waren een aaneenschakeling van optredens in de VS, Autstralië en Groot Brittannië. In Oktober 1958 vielen The Crickets uit elkaar. In 1959 ging Holly op tournee in het noorden van Amerika. Hij liet zich op deze Winter Dance Party begeleiden door Waylon Jennings, Tommy Allsup en Carl Bunch, die later wegens bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis terecht kwam. Op deze tour werd hij vergezeld door Ritchie Valens en The Big Bopper. Het tragische einde van deze tour kon u hier boven al lezen.


In 1971 schreef Don McLean het nummer American Pie dat een beschrijving is van de dood van Holly en de evolutie van de muziek in de jaren na zijn dood. Een bekende zin uit dit nummer zorgde ervoor dat 3 februari 1959 voortaan bekend staat als "The Day The Music Died". In tegenstelling tot populaire mythes is "American Pie" niet de naam van het vliegtuigje van de crash.


Holly was een pionier van de Rock 'n Roll, maar door zijn jeugdig overlijden kon hij zijn muziek niet verder ontwikkelen. Hij legde de basis voor vele artiesten na hem, zoals The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan. Ex-Beatle Paul McCartney kocht in 1976 de rechten op van alle Holly-composities.

"But february made me shiver 
With every paper I'd deliver.
Bad news on the doorstep;
I couldn't take one more step.

I can't remember if I cried
When I read about his widowed bride,
But something touched me deep inside
The day the music died."




Bronnen:
Rollingstone.com
Wikipedia.org
Media:
Youtube.com
Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten