woensdag 13 januari 2010

Memory Lane: 13/01



13 januari in 
de geschiedenis




  • in 1968 speelt Johnny Cash live in de gevangenis van Folsom. Cash werd een eerste keer geïnspireerd door de Folsom Prison toen hij nog dienst deed bij het Amerikaanse leger. Na het zien van de film Inside the walls of Folsom Prison schreef hij Folsom Prison Blues, zijn perceptie van het gevangenisleven (single released in 1955). Het nummer werd populair bij gevangenen, die op hun beurt brieven schreven naar Cash om te vragen of hij wou komen optreden in de gevangenis, wat Cash ook een eerste keer deed in de gevangenis van Huntsville in 1957.
    Jaren later, en na veel succes te hebben met nummers zoals I walk the line en Ring of Fire, begon zijn populariteit af te nemen, deels te wijten aan zijn drugsverslaving. Nadat hij in '67 hulp had gezocht voor zijn drugsprobleem, zocht hij naar een manier om een nieuwe draai te geven aan zijn carrière. Dit uitte zich in de opnames van een dubbel live album opgenomen in de gevangenis van Folsom.
    Het album, At Folsom Prison, werd een hit: nummer één in de Countrylijst en een top 15 plaats in de algemene Albumlijst. Het album wordt vandaag nog steeds gezien als één van de beste albums aller tijden (het album is opgenomen in 1001 albums you must have heard before you die)

  • in 1898 verschijnt in het Franse dagblad L'Aurore Emile Zola's ophefmakende artikel 'J'accuse!'. Hierin beschuldigde Zola hoge legerofficieren medeplichtig te zijn aan een complot dat leidde tot de veroordeling van Alfred Dreyfus. Dreyfus, een joodse legerkapitein was veroordeeld en verbannen naar Duivelseiland omdat hij zogezegd militaire geheimen had door gespeeld naar Duitsland. Dankzij het artikel werd het proces herzien, en werd de werkelijke schuldige ontmaskerd: Majoor Charles Esterhazy, die door de conservatieve legerleiding en antisemitische geestelijkheid in bescherming was genomen.

    De Nasleep: Aanwezige tijdens het proces tegen Dreyfus was de Oostenrijks-joodse journalist Theodor Herzl. Naar aanleiding van het antisemitisme waarmee hij geconfronteerd wordt, sticht hij de WZO (World Zionist Organisation) en schrijft hij Der Judenstaat, waarin hij pleit voor de oprichting van een jodenstaat in Palestina. Dat laatste gebeurt effectief ook en is tot op vandaag nog steeds reden van conflicten tussen Israel en Palestina.
  • In 1930 brengt Walt Disney de eerste Mickey Mouse strip uit. Aanvankelijk zou Mickey Mouse de naam Mortimer Mouse krijgen maar Disney's vrouw vond die naam te serieus en bedacht Mickey. Mickey Mouse is een icoon voor The Walt Disney Company en een van de meest herkenbare symbolen in de wereld.

  • In 1957 produceert speelgoedbedrijf Wham-O de allereerste "frisbee". Dit was een (mogelijk bewust) verkeerde spelling van de bakker "Frisbie Pie" uit Bridgeport (Connecticut). De aluminium taartvormen van hem werden door studenten gebruikt om te frisbeeën. Dit was in feite de eigenlijke oorspronkelijke uitvinding van de frisbee. Het wereldrecord van de verst gegooide frisbee is 250m door de Zweed Christian Sandstrom in 2002.
  • In 1958 brengt de Brusselaar Peyo (een pseudoniem van Pierre Culliford) de eerste strip uit van de smurfen. De originele verhalen waren in het Frans. Daarin werd de naam "Schtroumpf" geïntroduceerd, later in de Nederlandse versie vertaald naar "smurf". Tijdens een etentje met collega-stripauteur en mede-Brusselaar André Franquin (Guust Flater, Robbedoes,...) kon Peyo zo snel niet op het woord voor zout komen en zei tegen Franquin "Donnez-moi le schtroumpf". De rest van de avond werd besteed aan het verder uitbreiden van deze nieuwe taalvariant. Enkele jaren laten braken de smurfen internationaal door, waarbij de naam in zo'n dertig verschillende talen werd geïntroduceerd. In de helft daarvan wordt het woord "smurf" gebruikt.

13th of january, a day to remember!

Source: 
Wikipedia.org
Photos: 
wikimedia commons

1 opmerking: