donderdag 14 januari 2010

Personal Jesus pt.1


David Eric "Dave" Grohl


Klik op "Meer lezen" voor het uitermate interessante levensverhaal van deze wereldbekende artiest!



Dave Grohl ziet op 14 Januari 1969 (vandaag 41 jaar geleden) zijn eerste levenslicht in het stadje Warren, Ohio. Zijn ouders gaan al vroeg uit elkaar en Dave groeit op bij zijn moeder (deze is te zien in de Foo Fighters videoclip van het nummer Breakout). Al op jonge leeftijd leerde hij gitaar spelen, maar lessen raakte hij snel beu dus stapte hij over op "self-taught" en repeteren met vrienden. In 1982 bracht hij zijn zomer door bij zijn nicht Tracy in Illinois. Zij introduceerde hem in de wereld van de punkmuziek.


Freak Baby / Mission Impossible / Fast / Dain Bramage

Op school ging het minder vlot, zijn marihuana gebruik had invloed op zijn resultaten en moest daarom van school veranderen. Na schooltijd speelde hij in verschillende bands waaronder Freak Baby waar hij de gitaar voor zijn rekening nam. In die band leerde hij ook de drums kennen, hij leerde het zichzelf door thuis te oefenen op de kussens van de sofa aangezien zijn huis te klein was voor een drumstel. Freak Baby gooide hun bassist buiten en Dave besloot om naar het drumstel over te stappen. De nieuwe band noemde zichzelf nu Mission Impossible. Tijdens zijn beginjaren als drummer nam hij John Bonham, de drummer van de überband Led Zeppelin, als grote voorbeeld en invloed, later tatoeërde hij zelfs Bonzo's three-circle logo op zijn pols! Mission Impossible hernoemde zich naar Fast maar besloot dan toch om ermee op te houden. Dave ging toen aan de slag bij hardcore punk band Dain Bramage maar kort daarna, op zeventien jarige leeftijd, stootte hij op een buitenkansje.



Scream

De plaatselijk populaire punkrockband Scream zat op dat moment zonder drummer aangezien Kent Stax was opgestapt. Dave deed auditie en kreeg de fel begeerde plek in de band. Niet veel later stopte hij met school zodat hij fulltime kon gaan drummen bij Scream. Met deze band nam hij verschillende albums op en hij zong op het nummer Gods Look Down. In deze tijd was Grohl een grote fan van The Melvins, hij ging veel naar hun optredens en raakte uiteindelijk bevriend met de band. In 1990 deden The Melvins een tour door de States en op een vrij dag aan de west coast nam de gitarist Buzz Osborne enkele vrienden mee naar een optreden van zijn kameraad Dave. Deze vrienden waren Kurt Cobain en Krist Novoselic.


Nirvana

Een paar maanden na de ontmoeting met Kurt en Krist viel de band Scream uit elkaar nadat de bassist het voor bekeken hield. Grohl belde Osborne voor advies, Osborne wist dat Kurt en Krist zwaar onder de indruk waren geweest van Grohl zijn drumwerk dus gaf hij Novoselic zijn telefoonnummer. Na een telefoontje besloot Dave om richting Seattle te trekken om een optreden van Nirvana bij te wonen, de beruchte gig in de Motor Sports Garage. Na het optreden (waar hij de helft van had gemist omdat hij buiten met een vriend stond te lullen) vroeg hij of auditie mocht doen, Cobain zei ja en niet veel later had Nirvana een nieuwe drummer.

Toen Dave zich bij de band voegde was
Nirvana bezig met de opvolger voor hun debuutalbum Bleach. In de lente van 1991 ging Nirvana de studio in om hun nieuwe album op te nemen: Nevermind. Dit album oversteeg alle verwachtingen en werd een gigantisch succes, het bezorgde de band wereldwijde bekendheid. Het album staat vol klassiekers waaronder Polly, Lithium, Come as You Are en het meest herkenbare Nirvana nummer Smells Like Teen Spirit. Het album Nevermind staat op plaats 17 van de Rolling Stone top 500 Albums.

De band groeide uit tot legendarische proporties en produceerde nog vier albums, waaronder een het
MTV Unplugged live album en In Utero. Maar in April 1994 sloeg het noodlot toe, zanger Kurt Cobain werd dood teruggevonden in zijn huis bij Lake Washington. Hij had zelfmoord gepleegd. In zijn suicide note haalt hij de bekende woorden van Neil Young's Hey Hey My My aan: "It's better to burn out than to fade away...".

Foo Fighters

Na de dood van Cobain trekt Grohl zich terug, niet wetende wat te doen met zichzelf en wat de volgende stap is. In oktober 1994 trekt hij de studio in en neemt een demo op met 15 tracks. Buiten 1 gitaarstuk op het lied X-Static (Greg Dulli van Afghan Whigs) speelt hij alle instrumenten zelf. Hij twijfelt nog om zich bij een andere band te voegen, hij speelt mee bij Tom Petty & The Heartbreakers en Pearl Jam, maar besluit dan toch om solo te gaan.

De demo trekt de aandacht van de platenmaatschappijen, hij zoekt zichzelf nieuwe bandleden en het eerste Foo Fighters album is een feit. De naam Foo Fighters komt overigens van de term die de US Air Force gebruikt voor UFO's.

De Foo Fighters kennen van het begin af aan succes, met albums als:
Tussendoor vindt hij nog de tijd om zijn vriend Josh Homme van de Queens Of The Stone Age bij te staan op het steengoede album Songs for the Deaf, ook bij de daarop volgende tour neemt Grohl het drumwerk voor zijn rekening en is hij te zien in de video van No One Knows. Ook de helden van Tenacious D kunnen op zijn drumkunsten rekenen, hij speelt mee op hun debuutalbum en de opvolger daarvan: The Pick of Destiny. Hij speelt zelfs Satan himself "Beezleboss" in de gelijknamige film van de band. Tenacious D zelf speelt dan weer mee in de videoclip van Learn To Fly, Jack Black ook nog in de videoclip van Low én hij zingt de bonustrack op het album van Grohl zijn zijproject Probot. Dave amuseert zich blijkbaar enorm met deze guest appearances, hij speelt mee op een waslijst van albums van verschillende artiesten:

Them Crooked Vultures

Momenteel is hij betrokken bij het project dat bekend staat als Them Crooked Vultures. Grohl vervult hierin de rol van drummer. Josh Homme (Kyuss & Queens Of The Stone Age) neemt de zang- en gitaarpartijen voor zijn rekening, en John Paul Jones (Led Zeppelin) maakt het trio compleet op basgitaar en keyboard. De groep kreeg al snel het etiket "superband" opgeplakt en de succesvolle optredens op Pukkelpop en Lowlands bevestigden deze status. Hun album wordt ook overal enthousiast onthaald en kan op lovende kritieken rekenen.

Dave is een klasse artiest en hij heeft naast zijn drumcarrière bewezen dat hij ook als vocalist en gitarist dienst kan doen. Een fantastische artiest met een fantastische loopbaan!


bron: Wikipedia.org
Photos:
http://www.flickr.com/photos/flimsical/ / CC BY 2.0
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Scream_Emma_1986.jpg/800px-Scream_Emma_1986.jpg
http://www.flickr.com/photos/carlos_restrepo/ / CC BY-NC 2.0
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Foo_Fighters_2007.jpg
http://www.flickr.com/photos/flavio_ferrari/ / CC BY-SA 2.0

2 opmerkingen:

  1. Foo Fighters doen Pink Floyd:

    Have A Cigar (Taylor Hawkins op vocal!)

    http://www.youtube.com/watch?v=5lD9r7T2VrM

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En live:

    http://www.youtube.com/watch?v=d7G4MxmEQ90&feature=related

    BeantwoordenVerwijderen