dinsdag 26 januari 2010

Scorpions op pensioen


The Scorpions

De leden van eighties rockband The Scorpions, bekend van nummers zoals Rock you like a hurricane en Wind of Change, hebben via hun website aangekondigd ermee te stoppen. De band heeft echter wel nog de release van hun laatste album en de bijhorende tour op de planning staan.
De band uit Hannover, Duitsland werd reeds in 1965 opgericht door Rudolf Schenker maar er kwam pas schot in de zaak toen Rudolfs jongere broer Michael en zanger Klaus Meine bij de groep kwamen in 1969. In 1972 namen ze hun debuutalbum Lonesome Crow op en tijdens de daarop volgende tour mochten ze openen voor de opkomende Britse band UFO. Tegen het einde van de tour kreeg Michael Schenker (toen 18 jaar oud!) de job van lead gitarist aangeboden door UFO. Michael nam de job aan (ondanks dat hij toen geen woord Engels sprak, en de bandleden van UFO geen woord Duits spraken), en Uli Roth hielp de Scorpions om hun tour af te werken.

Het vertrek van Michael (mét zegen van broer Rudolf) leidde tot de split van de band. Rudolf bood Roth de job van lead gitarist aan, maar die wou liever bij zijn eigen band Dawn Road blijven. Roth overtuigde Schenker en Meine echter om hem te vergezellen bij zijn band. Ondanks dat er meer leden van Dawn Road aanwezig waren in de nieuwe opstelling, werd er toch beslist om de naam Scorpions over te nemen wegens naambekendheid en omdat er reeds een album onder die naam was gereleased.

In de komende jaren begon de band te werken aan de weg naar succes: tussen 1974 en 1978 namen ze 4 studio albums en een live album op. Roth was echter niet tevreden met de commerciële weg die de band was ingeslagen, en verliet de band om zijn eigen band Electric Sun te vormen.

De periode van 1979 tot 1990 voor de Scorpions wordt gekenmerkt door hun commerciële succes: de band nam 6 albums op, en er werd een tweede live album opgenomen. Tijdens de beginjaren van deze periode werd de band opnieuw vergezeld door Michael Schenker, die wegens problemen met alcohol uit UFO was gestapt. Zijn aanwezigheid was echter van korte duur, aangezien hij herhaaldelijk optredens miste en zelfs een keer op het podium in elkaar zakte als gevolg van overmatig alcohol gebruik. Toen de band in 1984 het album Love at First Sting (met single Rock you like a Hurricane) uitbracht, was hun status als superrocksterren definitief. Met de Savage Amusement tour in 1988 mocht de band als tweede band ooit optreden in de voormalige Sovjet-Unie (de eerste was Uriah Heep in december 1987). In 1990 werd Crazy World gereleased met de hitsingle Wind of Change, het toppunt van hun succes.

In de latere jaren van de band werden er nog een hele reeks albums gereleased, waaronder een live album, een akoestisch album en zelfs een samenwerking met het Berlijnse Philharmoniker Orkest. Met geen van deze albums werd echter nog het succes van Wind of Change benaderd.



bronnen:
http://www.the-scorpions.com/english/
http://en.wikipedia.org/wiki/Scorpions_%28band%29

Geen opmerkingen:

Een reactie posten